Маск назвав у Twitter британського дайвера «педохлопцем» і пояснив, що мав на увазі не педофіла, а «мерзенного дідугана»

Автор:
Марина Федорова
Дата:
Маск назвав у Twitter британського дайвера «педохлопцем» і пояснив, що мав на увазі не педофіла, а «мерзенного дідугана»

OnInnovation / Flickr

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск вже близько року судиться з британським дайвером Верноном Ансвортом, якого назвав у своєму Twitter «педохлопцем». Як пише BBC, суд Лос-Анжелеса почав розглядати аргументи захисту. Адвокати Маска стверджують, що в Південній Африці, де виріс мільярдер, слово «педо» зазвичай використовується як вираз «мерзенний дідуган».

Що сталося?

64-річний британський фінансист і дайвер Вернон Ансворт став відомим в 2018 році, коли допоміг врятувати 12 тайських хлопчиків з підводної печери Тхам Луанг — четвертого за величиною печерного комплексу Таїланду. Діти з екскурсоводом збиралися пройти до пляжу Паттайя, написати на стінах печери імена та повернутися назад. Але під час екскурсії почався сильний дощ, і вони не змогли вибратися — тунелі, що зʼєднують печери, затопило водою.

Щоб вивести дітей із затопленої печери, організували рятувальну операцію, яка широко висвітлювалася у ЗМІ. До порятунку дітей долучився весь світ, в операції брали участь близько 100 дайверів і майже дві тисячі волонтерів. Свою допомогу запропонував також Ілон Маск. Він заявив про намір побудувати на SpaceX невелику субмарину. Її корпус являв би собою порожню трубу для подачі рідкого кисню від паливної системи ракети Falcon 9. Але рятувальники відхилили цю ідею, назвавши її непрактичною. А Ансворт, який брав участь в рятувальній операції, назвав пропозицію Маска «піаром».

У відповідь Маск опублікував твіт: «Ми підготуємо підводний човен, щоб він проник до печери. Пробач, педохлопець [pedo guy], ти сам напросився». За це Ансворт у 2018 році подав до суду на Маска, він назвав натяки на педофілію необґрунтованими та вимагав від засновника Space $75 тис. за моральну шкоду.

Під час судового засідання Маск сказав: «Я не збирався звинувачувати пана Ансворта в педофілії. У відповідь на його зауваження в інтервʼю CNN я хотів образити його у відповідь, висловивши свою думку, що він здавався гидким дідуганом». Маск додав, що його помічник найняв приватного детектива, який повідомив, що Ансворт «повʼязаний з європейцями, які займаються неналежною сексуальною поведінкою у Таїланді».

Адвокат Ансворта Лін Вуд назвав ці звинувачення свого клієнта «новим наклепом»: «Пояснення Маска так само образливі для істини та свідчень під присягою, як і його первинне помилкове і мерзенне звинувачення в педофілії». Наступне засідання суду призначили на 2 грудня.