Орангутан з правами людини переїде до заповідника після 20 років життя в зоопарку

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Орангутанг Сандра, якій суд надав частково такі ж права, як і в людей, зокрема, право на свободу, переїжджає до заповідника для тварин після 20 років перебування в аргентинському зоопарку, повідомляє BBC.

Сандру, якій уже 33 роки, привезли до Канзасу, де вона пройде підготовку, перш ніж переїхати до свого нового дому в штаті Флорида.

2014 року суд виніс постанову, у якій йшлося про те, що Сандра стала першою в країні «нелюдською істотою, що має право на свободу».

Сандра народилася у східнонімецькому зоопарку і була продана в Буенос-Айрес у 1995 році.

Самка орангутанга провела більшу частину свого життя в одиночному приміщенні і регулярно намагалася уникати публіки. У 1999 році у неї народилася дочка, яку продали до парку тварин у Китаї.

Юридична перемога Сандри принесла їй міжнародну популярність і створила прецедент у справах захисту тварин: вперше мавпа отримала права, притаманні людині й перестала вважатися власністю.

Хоч рішення про надання свободи було прийняте в 2014 році, до цього тижня Сандра залишалася на місці зоопарку, що закрився в 2016 році після повідомлень про жорстоке поводження з тваринами. Зараз цей зоопарк відновлюється як екопарк із покращеним рівнем життя для тварин.

Аргентинський суд схвалив її переведення до Центру великих мавп Флориди у 2017 році, але переїзд затримався через отримання дозволів у США.

У заповіднику площею 100 акрів мешкають шимпанзе та орангутанги, врятовані з цирків, лабораторій, зоопарків та приватних колекцій.

Сандра приєднається до інших орангутангів (їх 21) і зможе пересуватися між 11 відкритими локаціями, де живуть великі мавпи.

«Ми готові зустрітися з нею. Вона — прекрасний орангутанг», — сказала Патті Раган, засновниця Центру.

Пані Раган сказала, що радіє, що історія Сандри привертає увагу громадськості до орангутангів як до виду, що зникає.

  • Екологи з Greenpeace звинуватили міжнародний кондитерський гігант Mondelez у знищенні тропічних лісів внаслідок виробництва пальмого масла, яке використовується в продукції компанії.
  • В Україну повернули чотирилапу улюбленицю екіпажу буксира «Яни Капу» — собаку Джессі. Її у листопаді 2018 року захопили російські військові разом з українськими моряками і суднами в Керченській протоці.
  • 15 вересня в Києві та інших містах України пройшов марш на захист прав тварин. Серед вимог активістів: припинення експлуатації тварин у цирках і дельфінаріях, заборона створення і функціонування притравних мисливських станцій, розвиток реабілітаційних центрів для тварин, заборона хутрових ферм і припинення діяльності шкуродерів-догхантерів.