Відеоблогерка сплатить компенсацію після смерті дівчат, які скопіювали її відеорецепт. Вона каже, що глядачки все робили неправильно

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Китайська відеоблогерка та власниця YouTube-каналу міс Єа сплатить компенсацію сім’ям двох дівчат після того, як одна з них померла, намагаючись скопіювати вірусне відео. Про це повідомляє ВВС

22 серпня дівчата 12 та 14 років намагалися, керуючись відео, приготувати попкорн за допомогою алюмінієвої банки та спиртного. Вони нагрівали алкоголь у банці, і стався вибух. Одна з них, 14-річна Жеже, отримала приблизно 96% опіків тіла й пізніше померла від отриманих травм.

Міс Єа (Ms Yeah, справжнє імʼя Чжоу Сяо Хуей) — 25-річна блогерка на YouTube, відома завдяки альтернативним шляхам приготуванням страв, наприклад, за допомогою офісного обладнання. Її блог дивляться понад 15 мільйонів користувачів.

Інша 12-річна дівчина, Сяою, отримала опіки переважно на обличчі, руках та ногах, і її стан наразі стабілізувався, проте вона потребує косметичної операції.

У пості з написом «Найтемніший день мого життя» на платформі для мікроблогів Weibo 10 вересня міс Єа сказала, що звістка про трагедію завдала їй «величезного болю». Вона вибачилася й наголосила, що «підвела своїх шанувальників». Блогерка пообіцяла прибрати всі інші відео, що можуть бути небезпечними для відтворення в житті.

Представники міс Єа зустрілися з сімʼями обох жертв і погодилися виплатити їм нерозголошену суму. Також вона погодилася заплатити за лікування 12-річної дівчинки, яка вижила.

Незважаючи на виплату компенсації, міс Єа заперечила свою причетність. Вона сказала, що дівчата копіювали її відео неправильно. У рецепті вона використовувала одну банку содової та спиртовий пальник, а не дві банки та невстановлене джерело тепла, якими користувалися дівчата згідно з фотографіями, що виклали в інтернеті. Блогерка додала, що всі її відео містять застереження не повторювати їх удома, акцентуючи увагу на тому, що матеріали не є «навчальними».

Відеозаписи міс Єа знімаються в офісі творчого агентства за допомогою команди. Колеги поруч, поки «зірка» смажить мʼясо і готує устриць, застосовуючи для цього дивні прилади (наприклад, канцелярські товари).

  • Алгоритми YouTube пропонують користувачам відео про «диво-ліки» від раку, які набирають багато переглядів і супроводжуються рекламою великих брендів. Про це йдеться в дослідженні BBC.
  • YouTube збирав інформацію про глядачів дитячих каналів. За це Google доведеться виплатити $170 млн штрафу.