Єгипет вимагає скасувати продаж кварцитової голови Тутанхамона, яку виставили на аукціоні в Лондоні

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міністерство закордонних справ Єгипту вимагає скасувати продаж кварцитової голови фараона Тутанхамона. Про це пише BBC.

За даними міністерства, її, ймовірно, викрали з єгипетського храму у 1970-х роках.

28-сантиметрову скульптуру виставили на аукціоні Сhristieʼs у Лондоні. Торги мають відбутися в четвер, 4 липня. Очікується, що голову фараона можуть продати за понад 4 млн фунтів стерлінгів ($5 млн).

Christie's Auctions

У відповідь на заяву міністерства керівництво Сhristieʼs сказало, що Єгипет раніше не висловлював занепокоєння з приводу голови фараона, хоча вона виставлялася публічно.

Представники Сhristieʼs також опублікували хронологію власників реліквії протягом останніх 50 років. Згідно з нею, погруддя Тутанхамона придбали у німецького аристократа, принца Вільгельма фон Турна в 1973 або 1974 році.

Єгипетський фараон Тутанхамон помер понад 3 тис. років тому. Його останки знайшли в 1922 році.

  • На аукціоні Sotheby’s в Лондоні виставили середньовічну шахову фігуру, яка випадково знайшлася в будинку однієї з родин Единбургу в Шотландії.
  • 19 червня на аукціоні в Парижі за ‎€162 500 продали револьвер, з якого, імовірно, отримав смертельне поранення художник Вінсент Ван Гог.
  • На аукціоні Сhristieʼs у Нью-Йорку був встановлений новий світовий рекорд. Скульптуру «Кролик» американського художника Джеффа Кунса продали за $91 млн.