На аукціоні в Лондоні виставили шахову фігуру XII століття, яку випадково знайшла родина з Шотландії. Ціна стартує від 1 млн фунтів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
На аукціоні в Лондоні виставили шахову фігуру XII століття, яку випадково знайшла родина з Шотландії. Ціна стартує від 1 млн фунтів

Sotheby’s

На аукціоні Sotheby’s в Лондоні виставили середньовічну шахову фігуру, яка випадково знайшлася в будинку однієї з родин Единбургу в Шотландії.

Як повідомляє BBC, її ціна стартує від 1 млн фунтів стерлінгів (понад $1,2 млн).

Ця шахова фігура — частина з колекції так званих шахів із острова Льюїс. Близько сотні з них знайшли в 1831 році на березі затоки Уйґ. Їх виготовили з моржової кістки ще у XII столітті норвезькі різьбярі.

Власники однієї з загублених фігур виявили її в ящику у своєму будинку, але не звернули на неї уваги. Ящик простояв 55 років, поки члени родини не вирішили віднести фігуру до антикварної крамниці. Там їм сказали, що це справжній скарб.

Sotheby’s

Пізніше зʼясувалося, що дід власників будинку — антиквар і колекціонер — купив її за 5 фунтів стерлінгів у 1964 році.

82 шахові фігури з колекції зараз зберігаються в Британському музеї, ще 11 — у Національному музеї Шотландії.

  • 19 червня на аукціоні в Парижі за ‎€162 500 продали револьвер, з якого, імовірно, отримав смертельне поранення художник Вінсент Ван Гог.
  • На аукціоні Сhristieʼs у Нью-Йорку був встановлений новий світовий рекорд. Скульптуру «Кролик» американського художника Джеффа Кунса продали за $91 млн.