У пошуках їжі песець пройшов з Норвегії до Канади понад 3,5 тисяч км за 76 днів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Молодий песець у пошуках їжі пройшов по кризі від норвезьких островів Шпіцберген до північної Канади 3 506 кілометрів за 76 днів. Про це пише ВВС.

Про подорож тваринки вчені з норвезького Полярного інституту дізналися завдяки GPS-трекеру, який був на песці.

Полярна лисиця вирушила на захід, коли їй було ще менше ніж рік. За 21 день вона досягла Гренландії. Дослідників вразила не так довжина шляху, як швидкість руху тварини — в середньому трохи більше ніж 46 кілометрів на день. Рекорд песця — 155 кілометрів на день.

«Спочатку ми не могли повірити. Ми подумали, що, можливо, лисиця мертва і її переправили на човні, але в цьому районі не було човнів. Ми були приголомшені », — сказала Єва Фуглі, представниця Полярного інституту Норвегії.

Наразі місце перебування тварини відстежити неможливо. Пристрій GPS-стеження припинив працювати.

За словами науковців це дослідження є дуже важливим, адже ще жодного разу не вдавалося реєструвати таку швидкість пересування у песців. Також вчені кажуть, що зазвичай полярні лисиці мігрують взимку в інші географічні райони, але через танення льоду Ісландія, наприклад, уже закрита для цих тварин. Не виключено, що з часом песці виявляться ізольованими на норвезьких островах.