«Однієї цілком достатньо». Підліток, який 8 років тому продав нирку за iPhone 4, решту життя проведе прикутим до ліжка

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У 2011 році китайський підліток продав одну зі своїх нирок, щоб придбати новий на той момент iPhone. 17-річний Ван Шанкунь сторгувався приблизно на 4 500 австралійських доларів за свою нирку, а гроші витратив на покупку iPad 2 і iPhone 4. Тепер він страждає від гострої ниркової недостатності. Про це пише Vice.

«Навіщо мені потрібна друга нирка? — зазначив тоді Ван. — Однієї цілком достатньо».

На жаль, 25-річний чоловік зараз підключений до діалізного апарату і, ймовірно, залишиться прикутим до ліжка на все життя після перенесеної ниркової недостатності.

Покупці знайшлися за допомогою онлайн-чатів.

«У мережі мій “нирковий агент” відправив повідомлення, в якому говорилося, що продаж нирки може дати мені 20 000 [юанів]», — сказав він. Незабаром після цього Ван переніс незаконну операцію в центральній провінції Хунань, щоб видалити праву нирку і доставити її невідомому одержувачу. Тільки коли він повернувся додому зі своїми дорогими новими пристроями Apple, його мати стала підозрювати недобре і змусила його зізнатися. Девʼять осіб, які брали участь в операції, були арештовані, пʼятьох звинуватили в умисних травмах і торгівлі органами.

Протягом кількох місяців у Вана розвинулася інфекція, що потрапила в нирку через антисанітарні умови під час операції і відсутність післяопераційного догляду. Тепер його стан настільки важкий, що він прикутий до ліжка, і йому необхідний щоденний діаліз, щоб очистити кров від токсинів, з якими одна нирка більше не може впоратися.

Лікарі стверджують, що тепер хлопцю і самому не завадила б трансплантація. Людські нирки можуть коштувати до $262 тисяч на чорному ринку — більш ніж у 80 разів більше, ніж Ван отримав за свою.

Китай заборонив торгівлю людськими органами в 2007 році, але розрив між кількістю людей, які потребують пересадки, та кількістю донорів породив величезний чорний ринок.

  • Китайське телебачення та онлайн-сервіси для перегляду відео почали «замазувати» сережки у чоловіків . Заборона є негласною і повʼязана з тенденціями китайської влади цензурувати молодіжну альтернативну культуру.
  • Жителі Китаю в 2018 році зіткнулися з новим витком цензури в інтернеті. З 2003 року в країні діє проект «Золотий щит» (Great Firewall of China), який не дозволяє мешканцям користуватися світовими соцмережами — Facebook, Twitter, Instagram, а також Google і YouTube. Натомість у країні діють локальні пошукові системи і соцмережі, найпопулярнішою з яких є Weibo.