Китайське телебачення почало ретушувати мочки вух у чоловіків. Навіщо вони це роблять?

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Китайське телебачення та онлайн-сервіси для перегляду відео почали «замазувати» сережки у чоловіків. Заборона є негласною і повʼязана з тенденціями китайської влади цензурувати молодіжну альтернативну культуру. Про це пишуть CNN.

Передачі та серіали, які були зняті раніше, показують у відредагованому вигляді. Тепер у хлопців, які носять сережки, настільки відретушовані вуха, що складно зрозуміти, є там прикраса, чи ні. А під час зйомок нових матеріалів, наприклад, ток-шоу, учасникам рекомендують знімати пірсинг перед записами ефірів.

Неясно, чи була випущена спеціальна директива, що забороняє показувати чоловіків у сережках, чи телевізійні станції прийшли до такого рішення самостійно.

У минулому році влада заборонила показувати акторів з татуюваннями. Демонстрація представників ЛГБТ, культури хіп-хопу і волосся кислотних кольорів також заборонена.

Грейс Люн, професор Школи журналістики та комунікацій Китайського університету Гонконгу, сказала, що рішення розмити сережки, імовірно, є бажанням уряду мінімізувати вплив Заходу на поп-культуру Китаю.

«Це послідовна політика очищення їх поп-культури від впливу Заходу та посилення китайських уявлень про мужність», — зазначила вона.

Нова заборона китайської цензури активно обговорюється користувачами китайській соціальної мережі Weibo. Частина користувачів стверджує, що така цензура «захищає традиційні гендерні ролі». Частина вказала на подвійні стандарти, бо у жінок сережки не ретушували.

Один з користувачів Weibo жартома написав: «Чоловіки, які носять сережки — надто жіночні. Чингісхан, наприклад. Ми повинні його заборонити і стерти з наших підручників історії».

  • Жителі Китаю в 2018 році зіткнулися з новим витком цензури в мережі Інтернет. З 2003 року в країні діє проект «Золотий щит» (Great Firewall of China), який забороняє користуватися світовими соцмережами — Facebook, Twitter, Instagram. Китайці також не можуть користуватися Google і YouTube. Натомість у країні діють локальні пошукові системи і соцмережі, найпопулярніша з яких Weibo.
  • Сервіс Netflix прибрав з доступу в Саудівській Аравії серію одного з шоу, де звучала чітка критика місцевої влади.