У Токіо відкрили незвичайне кафе. Можна їсти, пити і дивитися, як переробляється сміття

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Токіо відкрили кафе, в якому можна побачити, як переробляється сміття прямо за вікнами. Це кафе — ініціатива місцевої влади, щоб привернути увагу до кількості вироблених відходів. Про це пише AFP.

Кафе називається «Яма Гомі» [сміття] — це спроба місцевих чиновників спонукати місцевих жителів задуматися про відходи, які вони виробляють. Кафе розташоване в західному Токіо, просто біля сміттєспалювального заводу, і користується популярністю. Скляні вікна закладу виходять прямо на глибоку яму, де тонни сміття складаються для спалювання.

Кожні кілька хвилин величезний «журавель» спускається на дно ями, а потім піднімається, захоплюючи уламки повсякденного життя: половину сумки Ikea, краватку, шматочки пінопластової подушки, рваний папір, поліетиленові пакети.

«Багато відвідувачів висловили здивування. Вони кажуть, що поняття не мали, як обробляються відходи, що вони виробляють, — сказала Аяна Секі, співробітник місцевого відділу охорони навколишнього середовища. — Багато людей кажуть, що вони були шоковані, побачивши, що накопичується стільки сміття, хоча в кожному будинку є тільки одне або два відра для сміття».

У кафе не відчувається неприємного запаху, кожна зона позначена японською і англійською мовами, а в контрольній кімнаті вікна від підлоги до стелі розташовані з однієї сторони, тому відвідувачі можуть спостерігати, як технічні фахівці обробляють сміття і контролюють обʼєкт.

Одне з вікон навіть подвоюється, як сенсорний екран: натискання різних значків показує різні дані, зокрема температуру і кількість спаленого за день сміття.

  • Зростаючі китайські міста виробляють більше харчових відходів, ніж можуть вмістити звалища, і таргани можуть бути способом позбутися від гір харчових відходів, забезпечивши поживний корм для худоби. Також деякі фахівці стверджують, що вони лікують хвороби шлунка і підходять для деяких косметичних процедур.
  • Норвезька компанія Hurtigruten — оператор круїзних, вантажних кораблів і поромів — планує видобувати біогаз з рибних відходів.