У Китаї в промислових масштабах розводять тарганів. Навіщо?

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Китаї в промислових масштабах розводять тарганів. Навіщо?

Pixabay

Китайські міста, що швидко розвиваються, виробляють більше харчових відходів, ніж може поміститися на звалищах, і таргани можуть бути способом позбутися від гір харчових відходів, забезпечуючи поживну їжу для худоби. Також деякі стверджують, що вони лікують від хвороб шлунка та придатні до використання у деяких косметичних процедурах. Про це пише Reuters.

Утилізація сміття

На околиці міста Цзінань, столиці східної провінції Шаньдун, мільярд тарганів отримують 50 тонн кухонних відходів на день, що еквівалентно вазі семи дорослих слонів. Відходи привозять до світанку на завод, яким керує Shandong Qiaobin «Сільськогосподарські технології Co», де вони надходять по трубах до тарганів. Наступного року планують побудувати ще три таких заводи.

Загальнонаціональна заборона на використання харчових відходів у якості корму для свиней через спалахи африканської чуми свиней також стимулює зростання індустрії тарганів.

«Таргани — це біотехнологічний шлях для переробки кухонних відходів», — сказав Лю Юйшен, президент Шаньдунської асоціації виробників комах.

Таргани також є хорошим джерелом білка для свиней та іншої свійської худоби. «Це схоже на перетворення сміття на ресурси», — сказала голова правління Шаньдун Цяобинь Чи Хуньи.

Корм для худоби та риби

У 47-річного Лі Бинцай у віддаленому селі в провінції Сичуань є подібні ідеї. Лі раніше займався продажем мобільних телефонів, а потім вклав мільйон юанів (4 млн грн) у тарганів, яких він продає свинарським і рибним господарствам як корм, а фармацевтичним компаніям — в якості інгредієнтів для ліків. На його фермі зараз 3,4 млн тарганів.

«Люди думають, що дивно, що я займаюся такими справами, — сказав Лі. — Це має велике економічне значення, і моя мета — привести інших жителів до процвітання, якщо вони послідувають моєму прикладу». В його селі дві ферми. Мета Лі — створити 20.

Косметичне застосування

В іншому місці компанія Gooddoctor вирощує шість мільярдів тарганів.

«Есенція з таргана корисна для лікування виразок порожнини рота і виразки шлунка, ран і навіть раку шлунка», — сказав Вень Цзяньго, менеджер тарганячого господарства Gooddoctor.

Дослідники також вивчають можливість використання екстракту з тарганів у косметичних масках, таблетках для схуднення і навіть для лікування випадіння волосся.

У Gooddoctor, коли таргани сягають кінця свого життя (близько шести місяців), їх обдувають парою, миють і сушать перед відправкою у величезний резервуар для екстрагування поживних речовин.

Відповідаючи на питання про ймовірність втечі тарганів, Вень Цзябао сказав, що це буде схоже на фільм-катастрофу, але він вжив заходів безпеки.

«У нас є рів із водою і рибою, — сказав він. — Якщо таргани втечуть, вони впадуть в рів, і риба їх зʼїсть».