Старовинне камʼяне коло в Шотландії виявилося не зовсім старовинним. Місцевий фермер зізнався, що побудував його в 90-х

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Археологи, які досліджують камʼяне коло в Абердинширі, Шотландія, якому, як вважали, тисячі років, були трохи засмучені несподіваним відкриттям. Після того, як у новинах зʼявилися повідомлення про знайдене коло, місцевий фермер повідомив, що насправді він побудував памʼятник усього кілька десятиліть тому. Про це пише Science Alert.

«Лежаче камʼяне коло», знайдене на фермі в Леошель-Кушні, схвилював археологів незвичністю навіть для його типу. Він був помітно менший за діаметром, ніж інші камʼяні кола, з більш дрібними каменями та відсутніми елементами, такими як піраміда з каменів і бордюрні камені.

Тим не менше, існує безліч варіацій камʼяних кіл, і на сьогоднішні вони дуже складні, тому історична спільнота Шотландії і Служба археології Ради Абердиншира вважали, що колу від 3,5 до 4,5 тис. років.

У той час як археологи продовжували досліджувати памʼятник, колишній власник ферми зізнався, що побудував це коло у 1990-х роках як точну копію інших камʼяних кіл, які можна знайти в Шотландії.

«Якщо у вас поганий день на роботі, принаймні, ви не той хлопець, який допоміг ідентифікувати журналістам доісторичний камʼяне коло, якому, схоже виявилося всього років двадцять», — написав у Twitter археолог Ніл Акерман з Ради Абердиншира.

Але, за його словами, камʼяне коло все ще може запропонувати щось цінне.

«Хоча вони і не давні, вони все ще перебувають у фантастичному місці і є прекрасним елементом ландшафту», — зазначив він.

Такі копії стародавніх кіл у цій області не рідкість, а ця копія надзвичайно точна, що робить її ще більш цікавою. Акерман також упевнений, що навряд чи фермер, який побудував фігуру, хотів обдурити когось. Швидше за все, це було зроблено для власного задоволення.

Щоб уникнути таких помилок надалі, Рада Абердиншира почала записувати всі такі памʼятки, як стародавні, так і сучасні, в окрему базу даних.