Біохіміки зіграли в хрестики-нулики молекулами ДНК. Хрестики виграли

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Американські біохіміки з Каліфорнійського технологічного інституту розробили здатну до перебудови систему ДНК-орігамі, в уже готовій структурі якої окремий елемент можна замінити іншим. Працездатність запропонованого підходу вчені показали, зігравши партію в хрестики-нулики на микрометровому полі, повністю побудованому з молекул ДНК, пише N+1.

В основі методу лежить принцип часткової комплементарності сполучених між собою ділянок ДНК, який у майбутньому може використовуватися, наприклад, для отримання молекулярних машин.

Вперше технологія ДНК-орігамі була описана більше десяти років тому, і вона постійно вдосконалюється. У новій роботі групі вчених вдалося не тільки зібрати з окремих елементів мозаїку з потрібною послідовністю, але і замінювати в уже готовій конструкції один елемент іншим.

Учені відзначають, що однаковий принцип працює і на молекулярному масштабі, і на нанометровому. У першому випадку заміна одного ланцюжка ДНК у повʼязаній парі може відбуватися при появі в системі «більш комплементарної» пари (тобто молекули, що відповідає початковій за більшою кількістю нуклеотидів).

У великій системі вже побудованих елементів ДНК-мозаїки цей принцип працює для меншої або більшої кількості ДНК-зчеплень по сторонах блоків. Для демонстрації цього принципу вчені провели показову партію в хрестики-нулики, яка тривала тиждень і закінчилася перемогою хрестиків.

За словами авторів дослідження, зібрані за принципом ДНК-орігамі з можливістю точкової контрольованої заміни окремих блоків системи вкрай перспективні для побудови молекулярних машин, які можуть змінювати свою конфігурацію у відповідь на зміну зовнішніх умов. Технологія ДНК-орігамі також вважається перспективною в області прицільної доставки ліків до ракових клітин.

  • Учені з Глибинної вуглецевої обсерваторії знайшли бактерію, яка дихає ураном і виділяє відходи у вигляді маленьких кристалів.
  • ВУчені виявили мільярди бактерій «зомбі», що мешкають під землею. Використовуючи досягнення в області технологій, вчені пробурили 2,5 км (1,5 милі) у морському дні і взяли проби мікробів з континентальних шахт і свердловин глибиною понад 5 км.