Мей приїхала до Меркель, але застрягла в автомобілі перед резиденцією канцлера

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У вівторок, 11 грудня, у Берліні британський премʼєр-міністр Тереза Мей потрапила в незручну ситуацію, опинившись замкненою у своєму авто, у той час як зовні на неї чекала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Відео курйозу опублікував телеканал Sky News Politics.

Пасажирські двері автомобіля не піддавалися охороні британського премʼєра протягом приблизно 10 секунд, після чого, судячи з відео, вдалося зняти блокування пасажирських дверей автомобіля, і Мей змогла, нарешті, вийти до Меркель.

«Як Тереза Мей може розраховувати вийти з Європи, коли вона не може навіть вийти з машини?» — іронізує Politico.

Нагадаємо, сьогодні, 11 грудня, Мей намагається врятувати угоду про Brexit, для чого зустрічається з європейськими лідерами. А вже 13 грудня європейські лідери зустрінуться, щоб вирішити, як допомогти Британії з ратифікацією угоди.

  • Голосування з приводу Brexit повинно було відбутися 11 грудня. Після повідомлення про його можливу відміну фунт різко впав: він втратив 0,5% відносно долара США і 0,8% відносно євро.
  • Поки нову дату голосування в парламенті Британії не призначили, але Мей назвала кінцевим терміном 21 січня 2019 року.
  • 25 листопада лідери 27 країн-членів Євросоюзу підтримали угоду про вихід Великої Британії з блоку.
  • Остаточний вихід країни з Євросоюзу заплановано на 29 березня 2019 року. Після цього починається 21-місячний перехідний період — до кінця 2020 року. Перехідний період може бути продовжено лише один раз, проте наразі невідомо, якою може бути його максимальна тривалість.
  • Велика Британія зможе самостійно скасувати Brexit. Для цього потрібно відкликати застосування статті 50 Договору про ЄС. Про це йдеться в рішенні суду Євросоюзу.