У Львові відкрили одразу два памʼятники на честь 100-річчя ЗУНР. Один уже став мемом

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

До 100-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки у Львові на відстані 400 м встановили два різні памʼятники.

У четвер, 1 листопада, на перехресті вул. Огієнка та Листопадового Чину Львівська обласна державна адміністрація встановила свій варіант монументу — розчахнуту піраміду, з якої виростають руки з тризубом, повідомляє видання ZAXID.NET.

А в середу, 31 жовтня, відкрили пам’ятник ЗУНР на вул. Городоцькій, 40. Ініціатором створення цього пам’ятника була Львівська міська рада.

Монумент від міської ради Львова складається зі скульптури лева, який був зображений на гербі ЗУНР. Загальна висота скульптури — 3,5 м.

Як повідомило «Радіо Свобода», загальна вартість монументів склала понад 9 мільйонів гривень. Це спричинило неоднозначну реакцію серед львів’ян. Зокрема історик, геральдист Андрій Гречило вважає, що замість того, щоб вирішити одну проблему, створили три.

«Є два пам’ятники, а ще один є камінь на площі Петрушевича, де має бути пам’ятник ЗУНР. Виглядає це безглуздо. 100-річчя одне, а два оргкомітети в області й місті, два логотипи, дві відзнаки і два пам’ятники. На жаль, влада показує свою неприязнь через пам’ятники, так і не винісши уроків із минулого», — зазначив Гречило.

Ці події дали новий поштовх мемам та жартам. Зокрема, користувачі отримали ідею костюму для святкування Хеловіну.

Жартують, що добре, коли всього є по два.

А також прогнозують поведінку туристів у Львові.

Нагадаємо, у вересні у Києві навпроти Бессарабського ринку зʼявився арт-обʼєкт Middle Way — гігантська синя рука, яка символізує дружбу і спілкування. Ця скульптура викликала неоднозначну реакцію місцевих мешканців та гостей міста.