Міністр фінансів Грузії: виробництво марихуани принесе мільярд ларі і врятує країну від бідності

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Міністр фінансів Грузії Иване Мачаваріані оголосив, що вирощування медичного канабісу та його експорт принесе країні великі доходи, а також допоможе подолати бідність.

Чиновник назвав виробництво марихуани новою і перспективною для країни галуззю.

«В принципі, це нова галузь. Сама культура найстаріша, спʼяніння від цього зілля старо як світ, але виробництво з конопель таких продуктів, які використовуються в медицині, є саме новинкою і повʼязане з новими технологіями», — сказав міністр в ефірі телекомпанії «Имеди».

Мачаваріані вважає, що світовий ринок медичної марихуани дуже швидко зростає. З року в рік він збільшується в геометричній прогресії. За різними прогнозами, у 2024—2025 роках його оборот складатиме близько 25 мільярдів доларів (приблизно 70,39 мільярда гривень).

«Тому і було вирішено включитися в цей процес, посилити наш експортний потенціал. Очікуємо, що протягом найближчих двох-трьох років ми зможемо отримати від експорту мільярд ларі (близько 10,81 мільярда гривень), що дуже важливо для грузинської економіки», — додав глава Мінфіну.

Але він уточнив, що дохід від експорту порахувати вкрай складно, оскільки необхідно розуміти конʼюнктуру міжнародного ринку. Тому міністр сподівається, що попит за 2—3 роки збільшиться, і країна заробить більше мільярда ларі (10 мільярдів гривень).

Мачаваріані вважає, що не слід повʼязувати питання заробітку від виробництва марихуани з мораллю, тому що головні джерела аморальності, на його думку, — це бідність і неосвіченість.

«Аморально повʼязувати це питання з мораллю і моральністю. Якщо подивитися на останні десятиліття нашої країни, головним джерелом моральної кризи та аморальності були бідність і неосвіченість — саме в цьому проблема. Ті доходи, які будуть отримані, і не тільки звідси, але і від просунутої такими ж інноваційними підходами економіки, ми піднімемо освіту і подолаємо бідність і злидні», — додав міністр.

Конституційний суд Грузії в листопаді 2017 року задовольнив позов проти парламенту від опозиційної партії «Новий політичний центр — Гірчі» і скасував кримінальне покарання за куріння марихуани. 30 липня 2018 року за позовом тієї ж партії суд оголосив неконституційною норму Кодексу адміністративних правопорушень, яка встановлювала адміністративну відповідальність за вживання канабісу.