Американським військовим будуть кріпити переговорний пристрій прямо до зубів. А звук — передавати через кістки

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Військово-повітряні сили США уклали контракт з компанією Sonitus Technologies на постачання мініатюрної системи звʼязку Molar Mic, яка буде кріпитися прямо в роті у солдатів, — пише Daily Mail.

Переговорний пристрій з вбудованим мікрофоном й передавачем сигналу буде чіплятися до зубів користувача.

Sonitus Technologies

За допомоги бездротової технології передачі даних малого радіусу дії сигнал буде поступати на рації або інші пристрої звʼязку. Також солдатам видаватимуть гарнітуру, щоб їм не доводилося діставати рації.

Sonitus Technologies

Для того, щоб користувач міг чути звук, у пристрої використовують особливу технологію: звук перетворюється у вібрацію на зубах, вона проходить через кістки черепа до внутрішнього вуха, а потім — знов перетворюється на звук у внутрішнім вусі. Користувачу здаватиметься, що звук зʼявився «усередині голови», а не ззовні. При цьому оточуючі звуки людина також сприйматиме вільно.

Щоб солдати могли спілкуватися із співрозмовником, у пристрій вмонтовано водонепроникний мікрофон, який дозволяє говорити зі звичайною гучністю або пошепки.

Представники Sonitus Technologies відзначають, що їх пристрій дозволить зробити спілкування солдатів абсолютно непомітним та зможе працювати в самих суворих умовах, у тому числі під водою, а також при використанні масок життєзабезпечення.