У Саудівській Аравії єгиптянина арештували після відео сніданку з колегою в нікабі. Йому загрожує вʼязниця за «неповагу до традицій»

Дата:

Громадянина Єгипту заарештували в Саудівській Аравії після того, як він запостив відео, на якому снідає з жінкою-колегою, передає Euronews.

У 30-секундному ролику видно, як вони сидять разом за столом, їдять і жартують, причому жінка — у традиційному нікабі.

Розміщене в соціальних мережах відео швидко став вірусним і викликало гнів консервативних мешканців королівства, а також привернуло увагу правоохоронних органів.

Єгиптянин був затриманий. У разі засудження йому загрожує до кількох років вʼязниці, повідомило в Twitter Міністерство праці і соціального розвитку Саудівської Аравії.

Правоохоронці допитали також власника готелю, де, ймовірно, працюють хлопець і дівчина, щодо недотримання зобовʼязань по «просторовому контролю для працюючих жінок».

В останні роки саудівські жінки отримали низку нових прав: голосувати на всіх виборах і бути обраними на політичні посади, на доступ до державних послуг, таких як охорона здоровʼя та освіта, без згоди опікуна, та, нещодавно, на водіння авто.

Але жителі королівства вкрай консервативні у питаннях міжгендерних контактів. Більшість громадських місць, включаючи транспорт і офіси, розділені таким чином, що жінки не перетинаються з чоловіками.

Цього правила жорстко дотримуються в ресторанах, де жінкам під час прийому їжі доводиться знімати нікаб. Більшість закладів розділені на дві секції: одна для сімей, де жінкам дозволено бути з відкритим обличчям, і одна для чоловіків, які обідають самі.

Чоловіка, який опублікував відео, звинуватили в неповазі до «звичаїв, традицій та цінностей Саудівської Аравії». Багато користувачів соцмереж закликали до того, щоб покарати і жінку. Але менш консервативні громадяни підтримали пару флешмобом, запустивши хештег «єгиптянин, який снідає з саудиткою», що використовувався більше 100 тисяч разів.