Пекельце

МЗС Туркменістану випустило заяву зі скаргою на таджицьких журналістів. Відомству не сподобався прогноз погоди

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Unsplash / Karsten Würth

Міністерство закордонних справ Туркменістану розкритикувало журналістів Таджикистану за прогноз погоди.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Туркменістану.

Там зазначили, що 27 липня на телеканалі «Мир» місцевий журналіст повідомив, що найближчими днями у Таджикистані очікується спека через потоки гарячого повітря з Ірану, які пересуваються територією Туркменістану.

«Туркменська сторона розглядає таку заяву як професійно неграмотну і підкреслює, що багаторічні спостереження гідрометеорологічних центрів Туркменістану та інших країн свідчать про те, що потоки вітру з регіону Близького Сходу, що впливають на формування клімату в Центральній Азії, стикаючись з особливостями географічного рельєфу, змінюють свій напрямок», — йдеться у заяві МЗС.

Там наголошують, що у зв’язку з цим швидкість вітру сповільнюється і його вплив на погоду мінімізується. Також у Туркменістані зазначають, що такі повідомлення є політично некоректними і у зв’язку з пандемією коронавірусу, оскільки останні дослідження довели про можливість вірусу тривалий час перебувати у повітрі.

«Виходячи зі сказаного, вважаємо, що будь-яка згадка конкретної назви будь-якої країни в контексті пересування повітряних мас з/або через її територію може викликати підозри в перенесенні небезпечних інфекцій в інші країни», — вважають у МЗС Туркменістану.