МЗС Туркменістану випустило заяву зі скаргою на таджицьких журналістів. Відомству не сподобався прогноз погоди

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство закордонних справ Туркменістану розкритикувало журналістів Таджикистану за прогноз погоди.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Туркменістану.

Там зазначили, що 27 липня на телеканалі «Мир» місцевий журналіст повідомив, що найближчими днями у Таджикистані очікується спека через потоки гарячого повітря з Ірану, які пересуваються територією Туркменістану.

«Туркменська сторона розглядає таку заяву як професійно неграмотну і підкреслює, що багаторічні спостереження гідрометеорологічних центрів Туркменістану та інших країн свідчать про те, що потоки вітру з регіону Близького Сходу, що впливають на формування клімату в Центральній Азії, стикаючись з особливостями географічного рельєфу, змінюють свій напрямок», — йдеться у заяві МЗС.

Там наголошують, що у зв’язку з цим швидкість вітру сповільнюється і його вплив на погоду мінімізується. Також у Туркменістані зазначають, що такі повідомлення є політично некоректними і у зв’язку з пандемією коронавірусу, оскільки останні дослідження довели про можливість вірусу тривалий час перебувати у повітрі.

«Виходячи зі сказаного, вважаємо, що будь-яка згадка конкретної назви будь-якої країни в контексті пересування повітряних мас з/або через її територію може викликати підозри в перенесенні небезпечних інфекцій в інші країни», — вважають у МЗС Туркменістану.

  • Американський телеканал Weather Channel, який повідомляє прогноз погоди, створив відео можливих наслідків урагану «Флоренс». Телеканал застосував технології занурення у віртуальну реальність, щоб продемонструвати глядачам, якими можуть бути, наприклад, повені під час урагану. Над ведучими прогнозу погоди піднімається вода, вона також зносить автомобілі та інші обʼєкти.