Американець повернув до бібліотеки роман Джорджа Орвелла «1984» через 65 років. Він пояснив свій вчинок у записці

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У США примірник антиутопічного роману Джорджа Орвелла «1984» повернули до бібліотеки через 65 років.

Про це пише BBC.

86-річний читач із Портленду пояснив свій вчинок у записці, яку приклав до книги. У ній йшлося, що роман слід повернути до бібліотеки, оскільки він актуальний сьогодні.

«Після повторного прочитання я розумію, що як ніколи цю книгу варто повернути в обіг... Я мав намір повернути цю книгу в 1958 році, коли збирався закінчити [Портлендський державний університет], але чомусь не встиг це зробити. Вибачте за таке запізнення. У віці 86 років я хотів нарешті очистити свою совість», — написав чоловік.

Він звернув увагу на уривок на сторінці 207.

«Просто додайте слова «інтернет» і «соціальні мережі», і ви прочитаєте про 2023 рік», — зазначив читач.

Бібліотека округу Малтнома заявила, що не буде штрафувати чоловіка за пізнє повернення книги.

«Його совість чиста», — сказали у бібліотеці.

  • У романі «1984» британського письменника Джоржда Орвелла описано майбутнє, в якому тоталітарна держава контролює людей за допомогою стеження і пропаганди, а технології існують тільки як інструмент цього контролю. Телеекрани, що стоять у кожному домі, постійно спостерігають за громадянами і навіть зчитують їхні емоції.
  • У США продажі книги різко зросли у 2017 році, невдовзі після того, як старший радник тодішнього президента Дональда Трампа заявив, що Білий дім опублікував «альтернативні факти» щодо розміру натовпу під час інавгурації.