У Колумбії суддя ухвалив вирок за допомогою чат-бота

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Колумбії суддя Хуан Мануель Паділья скористався чат-ботом ChatGPT, щоб винести вирок.

Про це пише The Guardian.

Суд міста Катахена вирішував, чи має страховка дитини з аутизмом покривати всі витрати на його лікування. Суддя запитав у штучного інтелекту, як застосовуються закони у випадку фінансування лікування хлопчика, і послався на прецедент.

«Чи звільняється неповнолітній з аутизмом від оплати за терапію?» — запитав Паділья у ChatGPT.

ChatGPT відповів: «Так, це правильно. Згідно з правилами Колумбії, неповнолітні з діагнозом аутизм звільняються від плати за терапію».

Отже, суд ухвалив рішення, що всі медичні та транспортні витрати дитини мають бути оплачені за страховкою, оскільки його батьки не можуть собі їх дозволити.

Деякі юристи розкритикували такий підхід. Хуан Мануель Паділья захистив своє рішення, припустивши, що використання технологій може зробити правову систему Колумбії більш ефективною.

  • ChatGPT збирає та аналізує інформацію в інтернеті, щоб генерувати обґрунтовані відповіді. Однак відомо, що нейромережі можуть давати різні відповіді на одне й те саме питання. Також іноді ChatGPT фабрикує інформацію задля створення винахідливої та переконливої брехні.
  • У 2022 році Колумбія ухвалила закон, який передбачає, що державні юристи повинні використовувати технології там, де це можливо, щоб зробити свою роботу ефективнішою.