У Єгипті проведуть «парад мумій». Тіла 20 фараонів перевезуть вулицями Каїру з одного музею в інший

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У єгипетській столиці Каїрі у суботу, 3 квітня, проведуть «парад мумій». Тіла 18 фараонів-чоловіків та 4 фараонів-жінок перевезуть зі старого Єгипетського музею до нового Національного музею єгипетської цивілізації.

Про це пише CNN.

Процес перевезення тіл перетворять у справжнє святкування з колісницями, співами, танцями, однак майже всі деталі процесу єгипетська влада тримає у секреті. На вулицях Каїру вже проводили генеральну репетицію параду зі спеціальними автомобілями, які перевозитимуть мумії.

Тіла колишніх лідерів Єгипту перевезуть на 5 кілометрів на південь до нового музею. Формально він відкритий ще з 2017 року, але створення там Залу королівських мумій стане повноцінним початком роботи.

За словами директора музею Ахмеда Гонейма, відвідувачі, які заходитимуть до Зали королівських мумій, будуть почуватися неначе у гробницях фараонів. Із кожною мумією перевезуть також їхні труни та всі речі, які були знайдені біля них.

«Головне, що ми хочемо, щоб відвідувачі знали про ці мумії, — це те, як вони муміфікувалися і зберігалися протягом довгого часу», — пояснив доктор Мустафа Ісмаїл, який очолив групу із підготовки мумій до перевезення. Він розповів, що біля кожного тіла будуть також встановлені спеціальні комп’ютери, які показуватимуть, що розташоване всередині труни.

  • У вересні 2020 року у Єгипті археологи виявили 27 саркофагів у стародавньому некрополі Саккара, розташованому за 30 км від Каїру. Деревʼяні саркофаги, прикрашені розписом і покриті ієрогліфами, були знайдені складеними у двох «шахтах». В уряді Єгипту повідомили, що саркофаги ще не відкривали. За оцінками археологів, вік знахідок перевищує 2,5 тисячі років.
  • У липні 2019 року в Єгипті вперше відкрили для туристів одну з найдавніших пірамід — Ламану піраміду фараона Снофру.