Шведська влада випадково проілюструвала новину про вакцинацію дідусем з мема «Гарольд, що приховує біль»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Управління охорони здоровʼя Стокгольму випадково використало фото чоловіка з мема «Гарольд, що приховує біль» для сайту про вакцинацію від COVID-19. Коли зрозуміли, що це мем, фото видалили. Про це повідомляє Reuters.

«Гарольд» ненадовго зайшов на сайт, де жителі Стокгольму можуть записатись на вакцинацію. Знімок супроводжував новину про те, що жителі Швеції від 75 років зможуть зробити безкоштовне щеплення від коронавірусу. Регіональне управління, яке відповідає за здоровʼя близько мільйона жителів Стокгольму, заявило, що, на його думку, ця помилка не має підірвати довіру суспільства до вакцин.

«Ми не знали, що це мем», — розповіла Ханна Фелленіус, прессекретар Стокгольмського регіону.

Насправді «Гарольд» — це угорець Андраш Арата, який у 2008 і 2009 роках був моделлю для стокових фотографій. Зображення сивобородого чоловіка з посмішкою, але із сумними, хворобливими очима стало інтернет-мемом, який отримав назву «Гарольд, що приховує біль». Меми з ним передають схожі емоції — коли людині доводиться прикидатися радісним, хоча насправді їй сумно та боляче.

Чоловік використовував свою популярність після мемів у комерційних цілях: наприклад, керував рекламними кампаніями німецького рітейлера Otto і виступав з доповіддю у TED — це некомерційна організація в США, яка займається розповсюдженням ідей, що повинні змінити світ.

«Гарольд» у рекламі Otto:

У 2018 році Арата знявся у кліпі групи Cloud 9+. Пісня називається “Hide The Pain”, а головний мемний дідусь зіграв у ньому типового офісного працівника, який виступає проти вередливої начальниці.