У Британії університет встановив екоактивістці Греті Тунберг памʼятник за $33 тисячі. Студенти назвали це марнотратством

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Університет Вінчестеру, що у Великій Британії, встановив на території навчального закладу статую у повний зріст шведській екоактивістці Греті Тунберг, аби вона «надихала» студентів. Проте суденти назвали це марнославним проєктом і заявили, що гроші ($33 тисячі) можна було витратити на щось інше — більш потрібне.

Про це повідомляє BBC.

Голова студентської спільноти Меган Болл підкреслила, що через тривалу пандемію багато студентів не можуть відвідувати заняття, змушені вчитися онлайн і потребують підтримки, а тому ці кошти краще було виділити їм. Однак в адміністрації навчального закладу запевнили, що на памʼятник гроші з фонду підтримки студентів і співробітників не брали, а за 2020 рік студентам перерахували понад $7 мільйонів.

Winchester university

Хоч студентська спільнота й підтримує Тунберг у її виступах проти змін клімату, але цю скульптуру вони не підтримали. Союз університетів і коледжів Вінчестеру назвав статую «марнославним проєктом».

Університет заявляв, що сподівається, що статуя Тунберг стане символом боротьби з кліматичними й екологічними кризами.

«Грета — молода дівчина, яка, попри труднощі у житті, стала провідним світовим активістом із захисту навколишнього середовища. Як університет сталого розвитку та соціальної справедливості ми пишаємося тим, що вшановуємо цю надихаючу дівчину. Ми сподіваємося, що її статуя допоможе надихнути наше співтовариство, нагадуючи нам, що ми все одно можемо змінити світ на краще», — зазначив один з професорів.

  • Шведська екоактивістка Грета Тунберг народилася у 2003 році в родині оперної співачки й актора. Про проблему зміни клімату вона вперше почула у 8 років і, як сама розповідає, не могла зрозуміти, чому ніхто її не вирішує. В 11 років дівчина впала в депресію, перестала їсти та почала стрімко втрачати вагу. Лікарі поставили їй кілька діагнозів, повʼязаних з особливостями психічного розвитку.
  • Уперше Грета вийшла на протест проти змін клімату в серпні 2018 року, коли їй було 15 років. Щодня замість уроків вона приходила під стіни шведського парламенту з плакатом «Шведський страйк за клімат». Таким чином вона сподівалася домогтися від парламентаріїв зниження викидів вуглекислого газу згідно з Паризькою кліматичною угодою. Після парламентських виборів Грета протестувала лише по пʼятницях.
  • Незабаром завдяки соцмережам і ЗМІ одиночні страйки Грети Тунберг переросли у світові акції під назвою Fridays For Future («П’ятниці заради майбутнього»). Журнал TIME у 2019 році назвав Грету людиною року.