Запорізький митрополит МП Лука наклав «анафему» на Епіфанія. У ПЦУ це висміяли

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У день Торжества православʼя (21 березня) митрополит Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Лука очолював службу, під час якої на предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ) митрополита Епіфанія наклали «анафему».

У соцмережах зʼявилося відео служби в Запоріжжі, під час якої два диякони зачитували текст: «Лукавому Михаилу Денисенко [клірик Православної церкви України Філарет], рекшему себя Патриархом Киевским и безбожному делу предавшемуся, и произведшего Сергея Думенко [Епіфаній] возомнившему быти себе наследником Киевской митрополичьей кафедры ради личного благополучия, и всем последователям их — анафема».

Лука не перший рік накладає анафему на патріарха Філарета, але Епіфанію від нього «дісталося» вперше.

Профільні церковні видання зазначають, що формулювання тексту анафеми «нікчемне, як з канонічно-правової точки зору, так і з боку здорового глузду».

У ПЦУ на це відреагували з гумором. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) припустив, що Луку тримають у заручниках.

«Любов до прокльонів і публічного злослівʼя притаманна виступам і публікаціям цього ієрарха протягом тривалого часу. Але раптом все насправді є не таким, як здається? Можливо, хтось захопив цього владику в заручники і примушує його раз за разом писати і заявляти речі, які за духом і стилем більше нагадують комсомольську антирелігійну агітацію?» — написав він.

Зоря пояснив своє припущення тим, що Лука надів на службу одяг із символікою ПЦУ. «Можливо, так владика подає нам усім сигнал: «Рятуйте, мене змушують писати і говорити всякі дурниці, але в душі я — за ПЦУ!» — зазначив архієпископ.

Наприкінці свого поста Зоря також заявив про «канонічну безграмотність» Луки і закликав ставитися до його анафеми з гумором.