У Франції розпочався суд над IKEA — компанія через приватних детективів збирала дані про персонал

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Франції розпочався суд над IKEA — компанія через приватних детективів збирала дані про персонал

Gerard Stolk / Flickr

У Франції 22 березня почався суд над дочірньою компанією IKEA за звинуваченнями у стеженні за співробітниками і кандидатами на посади за допомогою приватних детективів і поліцейських. Про це повідомляє Le Monde.

IKEA France у суді розглядається як юридична особа разом з кількома її колишніми керівниками. Прокурори стверджують, що французький підрозділ створив «шпигунську систему» ​​. Серед 15 осіб на лаві підсудних — керівники вищої ланки (зокрема, колишній генеральний директор і колишні менеджери магазинів) і четверо поліцейських, які передавали конфіденційну інформацію. Звинувачення проти них містять незаконне збирання особистої інформації, отримання незаконно зібраної особистої інформації та порушення професійної конфіденційності. За це їм загрожує тюремне увʼязнення до 10 років. Самій компанії, як і раніше, загрожує штраф до €3,75 мільйона.

Звинувачення вперше зʼявилися у 2012 році після того, як інсайдер IKEA злив сатиричній газеті Le Canard Enchaîné електронне листування між компанією і приватною охоронною фірмою. У листах йшлось, що фірма начебто прагнула отримати доступ до інформації про своїх чинних та потенційних співробітників з поліцейської бази даних. Також у матеріалах справи йдеться, що компанія хотіла дізнатись розмір зарплати окремих клієнтів.

Як наслідок дві профспілки подали скарги на IKEA, звинувативши компанію у шпигунстві. Суд вивчає період з 2009 до 2012 року, але прокурори кажуть, що така практика компанії почалася майже десятиріччям раніше.

Жан-Франсуа Періс, колишній директор з управління ризиками IKEA France, звинувачується у тому, що надіслав приватним детективам списки з іменами. Згідно із судовими документами, з якими ознайомилося інформаційне агентство AFP, рахунок за ці розслідування міг становити до €600 тисяч. Періс сказав, що його відділ відповідав за обробку платежів за розслідування.

В одному з листів йдеться, що треба провести розслідування щодо одного працівника, який раніше був зразковим, а потім став протестувати. Компанія побоювалась, що він може стати «екотерористом».

Через цей скандал IKEA вже звільнила чотирьох керівників і запровадила новий кодекс поведінки.