Непал заборонив трьом індійцям займатись альпінізмом 6 років — вони збрехали, що підкорили Еверест

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Непал заборонив двом індійським альпіністам і керівнику їх групи на 6 років займатися альпінізмом в країні. Розслідування показало, що вони сфальсифікували своє сходження на Еверест у 2016 році. Про це повідомляє BBC.

Позов проти них порушили, коли одного з альпіністів номінували на престижну премію Tenzing Norgay Adventure Award. Тоді виявилось, що він не зміг надати доказів (зокрема, фото) про своє сходження на вершину. Хоча у 2016 році це сертифікував туристичний департамент. Пізніше зʼясувалось, що йому вони представили підроблені світлини.

Як писали у New York Times, на фото начебто з вершини були неточності, що свідчили про їх несправжність: киснева маска була без трубки, немає відображень снігу чи гір у сонцезахисних окулярах.

«На підставі документів і бесіди з відповідними посадовими особами, включно з шерпами, ми прийшли до висновку, що вони ніколи не підкорювали Еверест», — заявив представник відділу туризму Непалу.

Альпіністам та керівнику групи заборонили займатись туризмом у Непалі, починаючи з 2016 року (до 2022 року). Їх сертифікат від туристичного департаменту анулювали. Також їх оштрафували за порушення Закону про туризм на $135.

Нагадаємо, у 2017 році поліція індійського штату Махараштра звільнила двох офіцерів — вони збрехали, що стали першою індійською парою, що піднялася на Еверест.

Підкорення вершини 8 849 метрів вважається блискучим подвигом для альпіністів усього світу. Вперше її підкорили у 1953 році члени британської експедиції.