Поліція «накрила» мережу колекторів, яка шантажувала боржників порнографією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кіберполіція викрила злочинну групу колекторів, яка вибивала борги за допомогою порнографії із зображенням клієнтів-боржників або їх родичів.

Про це повідомляє пресслужба Департаменту кіберполіції.

У схемі брали участь більше 30 осіб. Фігуранти створили дві компанії, які видавали мікрокредити, а у разі несплати позики шантажували клієнтів фізичною розправою та підробленим порноконтентом, який створювався в фоторедакторі. Боржникам погрожували «популярністю» і поширенням знімків у мережі.

За даними слідства, зловмисники діяли в Києві та Київській області, а також у Харківській, Вінницькій та Сумській областях. Погрози від них отримували понад 360 тисяч осіб.

Поліція провела 50 обшуків в офісах компаній і квартирах, вилучивши документацію, компʼютери, смартфони та сервери. Відкрито кримінальне провадження за статтями про вимагання (ч. 4 ст. 189 КК) і створення порнографії (ч. 3 ст. 301 КК).

Слідчі дії тривають.

  • В кінці січня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт, який захищає боржників від колекторів. Документ забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних та вводить низку норм.