«Вайб 2021 року»: У Мʼянмі спортсменка записувала відеоурок на тлі військового перевороту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У Мʼянмі в день військового перевороту спортсменка знімала відеоурок з аеробіки, в той час як за її спиною їздили броньовані машини з кулеметами. Відео швидко стало віральним, і завдяки йому заколот 1 лютого набув більш абсурдного відтінку.

На цьому відео спортсменка на ім’я Кін Нін Вай півтори хвилини танцює під бадьору електронну музику, не підозрюючи, що за її спиною проїжджають військові машини і, власне, відбувається військовий переворот.

У Twitter цю абсурдну сцену назвали «вайбом 2021 року» та «найвеличнішим витвором мистецтва ХХІ століття». Дослідник Bellingcat Ерік Толер встановив місце, де спортсменка знімала себе на тлі перевороту, — це місцевість неподалік від парламенту М’янми. Того дня новий склад законотворців мав провести своє перше засідання.

Спортивний танок під бадьору музику біля парламенту і на тлі військового перевороту виглядав надто вдалим збігом абсурдних обставин, тому деякі користувачі соцмережі сприйняли відео за фейк, пише BuzzFeed.

Були зауваження, ніби спортсменка насправді танцює на тлі хромакея, однак згодом вона виклала добірку своїх вправ у тому ж самому місці, що відкинуло підозри у фейковості відео. Жінка написала, що не підозрювала про події у країні та не мала наміру робити з цього жарт, а просто пішла вранці тренуватися, як зазвичай.

  • Це не єдиний випадок, коли військовий переворот застав зненацька мирних і безтурботних мешканців М’янми. Як пише Business Insider, військових на вулицях колишньої столиці країни Янґон бачили люди, які займалися йогою в міському парку.
  • Військові М’янми здійснили переворот після парламентських виборів, на яких їхня Партія єдності, солідарності та розвитку отримала 33 місця, а конкуруюча Національна ліга за демократію — 396. Армія заявила про фальсифікацію виборів і захопила владу, а також заарештувала лідерів опонентів.
  • Армія заявила про плани провести вибори до парламенту через рік — після скасування режиму надзвичайного стану. США тим часом заявили, що можуть відновити санкції проти М’янми, зокрема президент Джо Байден закликав до міжнародного тиску на її військових.