Медведєв поскаржився, що Twitter рекомендує підписуватися на Навального. Це сталося «з одним його знайомим»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Медведєв поскаржився, що Twitter рекомендує підписуватися на Навального. Це сталося «з одним його знайомим»

Sasha Mordovets / Getty Images

Експрезидент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв поскаржився на те, що в російському сегменті Twitter рекомендує підписуватися на опозиціонера Олексія Навального. Це він називає «втручанням у внутрішні справи країни».

Про це Медведєв розповів в інтерв’ю російським ЗМІ, його цитати наводять Meduza та РИА новости.

«Я спостерігав, як один мій знайомий реєструється у Twitter. Просто приклад. При реєстрації там завжди запитують, а що вам цікаво, що б ви хотіли дивитися, яку інформацію отримувати? Він там зазначив, по-моєму, музеї, театри, мистецтво […]. Йому одразу ж вивалився список людей, на яких рекомендують підписатися з урахуванням російського походження заявника для створення облікового запису. Хто там першим був? Олексій Навальний», — розповів Медведєв.

Експрезидент назвав це «політизованою» та «абсолютно цинічною» позицією. Він навіть порівняв рекомендації підписуватися на Навального з недавнім блокуванням у Twitter експрезидента США Дональда Трампа, яке вважає «інформаційною війною без правил» проти Трампа.

Водночас Медведєв припустив і можливе відключення Росії від інтернету, але на цей випадок у Кремля є план дій.

«Ключові права на управління [інтернетом] у США. Отже потенційно, якщо трапиться щось надзвичайне, якщо у когось зовсім знесе голову, таке може статися», — сказав Медведєв.

Він також нагадав, що на адресу Росії вже лунали погрози відключити від міжнародної платіжної системи SWIFT. «Постійно нас цим лякають. Ми навіть були змушені створити свою систему з передачі інформації, якщо раптом це станеться, щоб можна було електронними повідомленнями обмінюватися», — сказав він.

Тому, резюмував Медведєв, для страховки від подібних ризиків ухвалили закон про російський сегмент інтернету, яким можна управляти автономно.

  • 17 січня Навальний прилетів до Москви та був затриманий в аеропорту «Шереметьєво». Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні — йому дали 30 діб арешту. Політик пробуде в СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого.
  • 1 лютого Генпрокуратура Росії заявила про підтримку вимоги Федеральної служби виконання покарань замінити Навальному умовний термін (3,5 року) на реальний. Засідання суду за клопотанням ФСВП призначили на 2 лютого.
  • Після арешту Навального, 23 і 31 січня в Росії відбулися наймасовіші за останні роки мітинги. Учора, 31 січня, силовики затримали рекордну кількість людей — понад 5 тисяч.