Вчені зʼясували, що восьминоги експлуатують рибу під час полювання та бʼють її від злості

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група вчених зʼясувала, що восьминоги експлуатують різні види риб у полюванні, а також бʼють їх різким ударом щупальця, якщо роздратовані або злі.

Про це пише ScienceAlert з посиланням на журнал Ecology.

Вчені досліджували і відзняли поведінку восьминогів Octopus cyanea, які організували командне полювання в Червоному морі. Восьминоги залучали до полювання різні види груперів та голоцентрових риб-солдатів. У команді їм вдавалося зловити більше здобичі завдяки анатомічній різниці та різним стратегіям полювання, але восьминоги весь процес курирували «твердою рукою».

Вони ударами управляли рухом своїх помічників, а іноді били підопічних просто від злості. В кінці полювання восьминоги забирали собі більшу частину здобичі, відганяючи риб від спільного «шведського столу».

Спостереження показали, що в основному удари восьминогів носили цілевказівний характер — риба таким чином отримувала команду, де атакувати або отримувала вказівку «стати у стрій». Частина ударів мала «виховний» характер — восьминоги карали нахабних риб, які намагалися поживитися за рахунок інших, або «запотиличником» змушували їх старанніше працювати.

Що стосується нападів злості, то вчені зняли мінімум два випадки. Вони зійшлися на думці, що риби іноді отримували удар незаслужено, а в деяких випадках побої повʼязані із поганою роботою риби на восьминога.

  • Восьминоги, кальмари та інші види безхребетних можуть втратити зір через глобальне потепління. Вчені виявили значне зниження активності сітківки у чотирьох видів (двох крабів, восьминогів і кальмарів), коли тварин помістили в середовище з пониженим вмістом кисню приблизно на пів години.