Бельгійська чиновниця опублікувала ціни на вакцини від коронавірусу, які ЄС тримає у секреті

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Бельгійська чиновниця опублікувала ціни на вакцини від коронавірусу, які ЄС тримає у секреті

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Державний секретар Бельгії з питань бюджету Єва Де Блекер опублікувала план закупівлі країни вакцин від коронавірусу (ціни та кількість доз) — ЄС забороняє публікувати вартість. Про це повідомляє HLN.

Вона опублікувала у Twitter всю інформацію про вартість кожної вакцини і про те, скільки в цілому Бельгія заплатить за кожен вид вакцини. Вона зробила це після критики з боку опозиційної партії N-VA, яка заявила, що в бюджеті не заклали кошти на вакцини від ковіду.

«У цьому році буде закуплено 33,5 мільйона вакцин. І ми збираємося заплатити за це в цілому €279 мільйонів. У 2021 році ще виділять €500 мільйонів на закупівлю додаткових вакцин у разі потреби», — написала Де Блекер й опублікувала таблицю з усіма даними. Однак уже за пів години видалила.

Найдорожчою виявилась вакцина від американської компанії Moderna — $18, найдешевшою — AstraZeneca (€1,78).

HLN

Держсекретар після цього випадку заявила, що публікація таблиці була «помилкою комунікаційної команди», але наголосила, що таке випадкове розкриття цін не ставить під загрозу доступ Бельгії до вакцин.

У Європейській комісії заявили, що не будуть коментувати те, що сталося в Бельгії, адже ціни на вакцини є конфіденційними. ЄС тримає ціни на вакцини у секреті і пояснює це таємницею договору.

За даними трекеру контрактів на вакцини від Bloomberg, ЄС підписав контракти на закупівлю 1 мільярда 300 тисяч вакцин від коронавірусу. Скільки саме коштів Союз на це витратив — невідомо.