Держдума Росії схвалила розширення недоторканності експрезидентів. Путін і Медведєв можуть стати безкарними

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держдума Росії схвалила в першому читанні законопроєкт № 1049598-7 про гарантії недоторканності колишнім президентам Росії та їхнім родинам. Фактично експрезидента можна буде позбавити недоторканності лише за особливо тяжкі злочини (держзрада).

Про це пише РБК.

Документ був підготовлений на виконання поправок до Конституції РФ, прийнятих за підсумками загальноросійського голосування.

Згідно із законопроєктом, колишнього президента Росії, яким вже є Дмитро Медведєв, не зможуть заарештувати, затримати, обшукати або притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності. На це можуть дати дозвіл тільки Верховний суд або Рада Федерації на підставі висунутого Держдумою звинувачення.

Законопроєкт значно ускладнює процедуру позбавлення колишнього голови РФ недоторканності. Вона також поширюється на його нерухомість, транспортні засоби, майно, документи, службові приміщення і листування, що не дозволить навіть за бажання зібрати докази провини.

Згідно із федеральним законом від 2001 року, Дмитро Медведєв і Володимир Путін вже фактично звільнені від відповідальності за діяльність під час перебування на посаді президента.

Цікаво, що за законопроєкт відмовилися голосувати 37 депутатів Комуністичної партії. Одна з депутатів Вероніка Ганзя заявила, що документ — це довічна безкарність для президентів.

У відповідь представник президента РФ у Держдумі Гаррі Мінх запропонував комуністам скласти мандати, передає ТАСС.

«Не подобається Конституція — закривайте ви цю роботу, йдіть на вулиці, там ви знайдете собі соратників, тільки це вже зовсім інші люди будуть. Я не кажу про вибори, я кажу про добровільне складання повноважень», — сказав він.

Крім цього, Державна дума прийняла в першому читанні законопроєкт, який дозволяє колишньому президенту Росії стати довічним сенатором у Раді Федерації, передає «Радіо Свобода».