Російська православна церква закликала Байдена не підтримувати аборти, оскільки це суперечить його католицькій вірі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Російська православна церква закликала Байдена не підтримувати аборти, оскільки це суперечить його католицькій вірі

pxhere

Російська православна церква висловила сподівання, що обраний президент США Джо Байден, який є католиком, не буде підтримувати право жінок на аборт, бо це суперечить віровченню його церкви. Також у Московському патріархаті розкритикували «зміну статі» в контексті релігійних переконань демократа.

Про це заявив голова відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон в ефірі телеканалу «Россия 24».

Священник наголосив на важливості збігу громадянської та релігійної позиції Байдена, який підтримує аборти як невідʼємне право жінок. Зокрема, Байден однозначно заявляв у 2019 році, що «репродуктивні права — це конституційні права» і кожна жінка повинна мати такі права.

Католицька церква, до якої належить Байден, справді засуджує аборти та вважає їх настільки тяжким гріхом, що відлучає від причастя жінок, які переривали вагітність. Папа римський Франциск попри свої прогресивні погляди дотримується традиційної позиції з цього приводу, проте, як повідомляє BBC, з 2016 року дозволив усім священникам відпускати гріх аборту.

«Ми знаємо, яке вчення сповідує Католицька церква щодо цінності життя людини, абортів, також операцій зі зміни статі. Пан Байден неодноразово висловлював погляди, які не відповідають цьому вченню», — сказав митрополит РПЦ Іларіон.

Він також додав, що «операція зі зміни статі», під якою він розуміє ґендерний перехід, є «обманом», оскільки «людина може отримати зовнішність представника іншої статі, але насправді залишатися все одно представником своєї статі».

Зокрема, торік священник заявляв, що «операція зі зміни статі… є злочином проти волі Бога», і церква не визнає такого переходу, тож трансжінку будуть хрестити як чоловіка попри ґендерну ідентичність цієї людини.

Джо Байден на виборах заручився підтримкою ЛГБТ-спільноти США і пообіцяв, що поверне їй усі можливості, скасовані адміністрацією Дональда Трампа, пише NBC News. І це не зовсім суперечить офіційній позиції сучасної Католицької церкви.

Так, у 2015 році Папа Римський засуджував ґендерний перехід та порівнював ґендерну теорію з ядерною зброєю, передає National Catholic Reporter. Проте вже в 2020 році Франциск виступив із підтримкою транслюдей, а також лесбійок, геїв та бісексуалів, зазначає CNN.

Цього року він надав фінансову допомогу спільноті латиноамериканських трансжінок в Італії, яка через пандемію залишилася без засобів для існування, повідомляє The Star. Також глава Католицької церкви підтримав громадянські шлюби для ЛГБТ-людей.