У Росії створили копію концтабору для малолітніх вʼязнів. Туди на «патріотичні вихідні» будуть возити дітей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Росії, у Республіці Карелія підготували музей, який відтворює побут і життя малолітніх вʼязнів у концтаборах, що їх створила фінська окупаційна влада під час Другої світової війни. Планується, що туди будуть приїжджати групи школярів, для яких підготують програму «патріотичних вихідних».

Про це йдеться у сюжеті державного телеканалу «Карелія».

Музей — це копія концтабору з бараками, парканами, кулеметними і оглядовими вежами.

«Сюди будуть приїжджати школярі, історики, сподіваємося побачити тут колишніх вʼязнів, які зможуть поділитися зі школярами своїми спогадами. Діти будуть протягом усіх вихідних займатися різними військово-патріотичними іграми, а також уроками мужності», — розповіла директор фонду «Відкриті можливості», який отримав президентський грант у 2,8 мільйона рублів (понад $36 тисяч) на проєкт.

Перші групи школярів планують прийняти на початку грудня.

Meduza повідомляє, що будівництво музею супроводжувалося скандалами. Воно мало розпочатися ще рік тому. За планом музей мали побудувати у селі Шайдома, але проти цього виступали місцеві жителі. Врешті музей побудували на території бази відпочинку у сусідньому селі.

  • Нагадаємо, під час Другої світової війни фінська окупаційна адміністрація створила на території Карелії концтабори для радянських військовополонених і цивільного населення. Загалом у регіоні було 14 концтаборів, в яких загинуло понад 4 тисячі людей.