Польські праворадикали з нагоди Дня незалежності випадково підпалили не ту квартиру

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Польські праворадикали з нагоди Дня незалежності випадково підпалили не ту квартиру

@BartStaszewski / Twitter

На День незалежності Польщі, який відзначають 11 листопада, праворадикальні групи попри важку ситуацію з коронавірусом організували ходу, яка закінчилась бійками з поліцією та пожежею випадкової квартири у Варшаві. Про це повідомляє TVN 24.

Спочатку польські радикали хотіли відзначити свято автопробігом, проте частина людей рушила пішки. За повідомленням варшавської поліції та міської влади, захід був незаконним. Як зазначає Onet, на вулиці вийшло кілька тисяч людей.

Натовп людей пройшов містом і атакував феєрверками Дім культури та прилеглі будинки у районі Середмістя, також дісталося журналістам та поліції.

Зокрема, праворадикали намагалися влучити у балкон, на якому висів банер на підтримку руху за право жінок на аборт і веселковий прапор, але промахнулися — в результаті загорілась квартира двома поверхами нижче.

«Це Бог, Честь і Вітчизна? Це й є патріотизм? То ідіотизм, дурість, націоналізм і вандалізм. Панство спричинило пожежу в квартирі. Це реальна і безпосередня загроза для польських сімей», — прокоментував інцидент з підпалом випадкової квартири користувач на ім’я Ігор Войцеховський.

Організатор маршу Роберт Бакевич заявив, що квартира, яку підпалили його товариші, була порожня, а поліція сама провокувала насильство.

Пізніше внаслідок зіткнень біля одного зі столичних торгових центрів постраждало кілька поліцейських, а десятки мітингувальників були затримані. Правоохоронці використовували перцевий газ і травматичну зброю.

Ввечері сталась ще одна бійка між праворадикалами та поліцією біля стадіону. Як повідомили організатори маршу, вони відповідальні лише за автопробіг, який відбувся без інцидентів.