ЗМІ повідомили, що Київ став містом із найбільшою кількістю хмарочосів у Європі. Але це не так — і ось чому

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Низка українських ЗМІ поширили новину про те, що Київ став містом із найбільшою кількістю хмарочосів у Європі та посів у світовому рейтингу 8 місце.

Вони посилалися на дані сайту skyscraperpage.com.

Згідно з цим рейтингом, у Києві нарахували 1 199 висоток. Більше лише в Чикаго, Шанхаї, Гонконгу, Токіо, Дубаї, Торонто та Нью-Йорку. У топ-30 також опинилося ще одне місто — Харків (422 висотки).

Але користувачі мережі одразу почали перевіряти цю інформацію. З’ясувалося, що до категорії висоток підходять усі будинки, вище за 35 метрів (12 поверхів).

Згодом з’ясувалося, що додавати так звані висотки на цей сайт можуть будь-які користувачі. Український журналіст і дослідник архітектури Лев Шевченко повідомив, що він разом із другом 7—8 років тому особисто додавали купу київських будинків, які підходили під опис.

«Skyscraperpage — це не видання, а сайт, на якому можна зареєструватися, додавати картки для будинків і малювати їх. І в Києві так багато будинків додано, бо я і мій друг років 7—8 тому угорали з цього сайту та додавали там будинки», — написав він.

За його словами, звісно, в інших містах світу набагато більше висоток, ніж у Києві, але їх просто не додали на сайт.

  • У Дубаї найвищий хмарочос у світі — Бурдж-Халіфа — підсвітили кольорами українського прапора на честь Дня Незалежності України, який відзначався 24 серпня.