Озеро на кордоні Косова та Сербії можуть назвати на честь Трампа. Він допоміг країнам укласти угоду про економічну співпрацю

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Озеро на кордоні Косова та Сербії можуть назвати на честь Трампа. Він допоміг країнам укласти угоду про економічну співпрацю

Flickr / Ibarski Kolašin

Озеро, яке розташоване на кордоні між Сербією та Косовом, може бути перейменоване на честь президента США Дональда Трампа.

Про це пише France24.

Озеро подовгастої форми протяжністю у 24 кілометри розташоване на кордоні двох країн і обидві висувають претензії на нього. Вони навіть називають озеро по-різному: у Косові це озеро Ужман, а у Сербії — Газіводе.

Нещодавно на косовському боці з’явився банер із написом «Озеро Трампа» і ще один із подякою Трампу за «принесення миру» вивісили на мосту через озеро.

Конфлікт довкола права на користування цією водоймою є досить серйозним у відносинах між Косовом та Сербією. Формально три чверті його розташовані на території Косова, а частина — в Сербії. Водойма є важливим джерелом питної води майже для всього Косова, а також вода з озера використовується для охолодження вугільних електростанцій, які вироблять всю електроенергію для країни.

Після появи банерів прем’єр-міністр Косова Абдулла Хоті заявив, що вітає перейменування озера на честь Трампа, який виступив посередником між країнами. В угоді, яку уклали Косово та Сербія, йдеться про спільне користування водоймою.

За словами радника Трампа Річарда Греннела, ідея назвати озеро на честь американського президента була жартом, але вона сподобалася лідерам Косова та Сербії.

«Була неймовірна боротьба за назву, тому я ніби жартома сказав ... ну, я збираюся і далі називати його озеро Трампа. І обидва лідери вхопилися за це і сказали ... Я не проти озера Трампа, назвемо його озером Трампа», — розповів він.

  • 4 вересня у Білому домі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа із президентом Сербії Александаром Вучичем та прем’єром Косова Абдуллою Хоті. Під час зустрічей Косово та Сербія домовилися про повну нормалізацію економічних взаємин, однак Вучич визнавати незалежність Косова відмовився. Тому формально обидві країни уклали майже однакові угоди із США.