На кордоні затримали 11 хасидів-паломників, які намагалися без документів повернутися додому. У відповідь вони співали і танцювали

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
На кордоні затримали 11 хасидів-паломників, які намагалися без документів повернутися додому. У відповідь вони співали і танцювали

Державна прикордонна служба України

Прикордонники затримали 11 паломників-хасидів, які поверталися з Умані зі святкування єврейського Нового року — Рош га-Шана та намагалися перетнути кордон в обхід встановлених контрольно-пропускних пунктів. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Хасиди ховали свої паспорти від прикордонників, щоб уникнути відповідальності за порушення умов перетину кордону. У відомстві зазначають, що паломники — десять громадян Ізраїлю та один Франції — порушили правила перебування в Україні.

Вони пояснювали, що хотіли потрапити на старовинне кладовище, а документи нібито залишили у готелі Умані, де проживають.

Прикордонники направили матеріали про правопорушення до суду. Паломникам можуть заборонити в’їзд на територію України на п’ять років та примусово повернуть до їхніх країн.

  • 14 вересня на білорусько-українському кордоні почали збиратися хасиди. Вони намагались потрапити до України на святкування Рош га-Шана, хоча країна закрила свої кордони для іноземців із 29 серпня до 28 вересня. У підсумку хасиди створили багатотисячну чергу.
  • 16 вересня Україна закрила пункт пропуску «Нові Яриловичі», а вже 18 вересня паломники повернулися назад до Білорусі.