В Ірані музиканту загрожує вʼязниця за роботу з жінками

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Ірані музиканту загрожує вʼязниця за роботу з жінками

Rajabian.co

Іранського музиканта Мехді Раджабяна заарештували через роботу зі співачками і танцівницями. Про це повідомляє BBC.

За музиканта родина внесла заставу, і його відпустили, тепер він чекає на суд. Раджабян розповів, що його затримали після публікації кліпу, в якому під його пісню танцює перська танцівниця Хелія Бандех. Також у пісні лунають жіночі голоси.

Відповідно до Кримінального кодексу Ірану, співаків і танцюристів можуть притягнути до відповідальності, якщо влада визнає їхні дії «непристойними» або «аморальними». Теоретично жінкам дозволено виступати в хорі або як солісткам для жіночої аудиторії, але дозвіл надається рідко.

Раніше Раджабян вже мав проблеми через свою «незаконну» музичну діяльність: спочатку він провів за ґратами три місяці, вдруге йому присудили умовний термін. Після звільнення його діяльність перебувала під пильним контролем режиму.

За словами музиканта, колеги-виконавці бояться його підтримувати, а на початку цього місяця музичного журналіста заарештували на кілька днів після згадки Раджабяна у статті.

Музична творчість в Ірані

Після революції 1979 року у країні заборонили транслювати музику по телебаченню чи радіо, стверджуючи, що це робить людський мозок «бездіяльним і легковажним». Дозволеними вважалися тільки революційна музика та релігійні пісні. Тоді майже всі естрадні виконавці Ірану виїхали до США.

На початку 2000 року, після помʼякшення законів про музику, в Ірані відкрився поп-ринок, і через інтернет стала поширюватися андеграундна музика. Гурти грали рок, фьюжн, реп і альтернативний фолк.