У Росії двох активістів увʼязнили за акцію з манекеном Путіна. Навіть МВС спочатку не виявило складу злочину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Росії двох активістів увʼязнили за акцію з манекеном Путіна. Навіть МВС спочатку не виявило складу злочину

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У російській Пермі суд виніс вирок трьом обвинуваченим у справі про акцію з манекеном президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомляє російська «Медиазона»

Восени 2018 року активісти встановили в Пермі манекен Путіна з написом «лжец военный преступник Пыня В.В.». В YouTube вони опублікували відео, де люди у формі затримують людину в масці Путіна, потім манекен у тій самій масці привʼязують до стовпа.

Двох активістів визнали винними в хуліганстві. Слідство стверджувало, що вони вчинили грубе порушення громадського порядку «з мотивів політичної, ідеологічної ворожнечі, а також ворожнечі соціальної групи щодо жителів Російської Федерації, які підтримують діяльність президента РФ В. В. Путіна». Суд виключив мотив ворожнечі до прихильників Путіна через те, що «ті, хто підтримують діяльність президента», не є соціальною групою.

Підсудному Олександру Шабарчіну присудили два роки колонії, Данилу Васильєву — один рік умовно. Олександра Єткіна виправдали. Прокурор просив для них терміни до трьох років колонії.

Видання також звертає увагу, що експертиза МВС не виявила в акції розпалювання ненависті, але Слідчий комітет Росії замовив ще одне дослідження. У підсумку експерти виявили в діях пермʼяків мотив політичної ворожнечі та образу прихильників президента.