Інститут імені Айн Ренд, який пропагує мінімізацію ролі держави в житті суспільства, просить в уряду США мільйон доларів допомоги

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Інститут імені Айн Ренд, який пропагує мінімізацію ролі держави в житті суспільства, просить в уряду США мільйон доларів допомоги

Bobbs-Merrill Company

Інститут, що пропагує laissez-faire капіталізм за версією, викладеною в популярному романі письменниці Айн Ренд «Атлант розправив плечі», попросив в уряду США $1 млн за програмою збереження зарплат, заснованої для допомоги підприємствам на час коронавірусної кризи.

Про це повідомляє Reuters.

За даними адміністрації президента США, Центр розвитку об’єктивізму в Санта-Ані, Каліфорнія, намагається забезпечити 35 робочих місць за допомогою державної програми збереження зарплат.

Інститут захищає філософію американської письменниці російського походження та «застосовує свої принципи до багатьох питань і подій, включно з тими, які сама Ренд ніколи не обговорювала». Керівництво пояснює своє звернення до держави як посередника в суспільстві, роль якого ідеї Ренд заперечують, тим, що їхня мета — справедливість, а «уряд не має власних статків… Він може лише перерозподіляти статки інших».

Примітно, що у творі «Капіталізм: Незнайомий ідеал» 1966 року Ренд писала про французьких бізнесменів XVII століття дещо протилежне: «Вони знали, що урядова «допомога» бізнесу так само згубна, як й урядове переслідування, і що єдина користь, яку уряд може принести національному процвітанню, — це бездіяльність».

У романах та есе письменниця, яка померла в Нью-Йорку в 1982 році, розкривала свої переконання в «раціональному егоїзмі» та в переслідуванні власного щастя як найвищої моральної чесноти.

Хоча Ренд виступала проти соціальної допомоги та називала отримувачів державних виплат «паразитами», у 70-х вона скористалася державною допомогою для лікування раку легенів.

Сьогодні філософію Ренд в тій чи іншій формі розділяють різні рухи, які прагнуть зменшення ролі держави в житті суспільства та визнання приватної власності як вищої цінності: лібертаріанці, анархо-капіталісти, мінархісти тощо.