У Мінську хлопця судили за дзвінок у міліцію. Він хотів дізнатися, як не бути затриманим

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд Мінська засудив місцевого жителя за дзвінок у міліцію і оштрафував його на 540 рублів ($224) за статтею про дрібне хуліганство. 24 червня Іван Прус подзвонив у Московське РУВС, щоб запитати, як йому дістатися роботи і не бути затриманим. Його дзвінку передувало масове затримання людей в «ланцюгах солідарності» і в черзі біля магазину з патріотичною символікою.

Про це пише видання TUT.BY.

Прус говорив з черговим нібито близько 3 хвилин. Міліціонер йому відповів просто: «Не порушувати правила громадського порядку, і все». Вже 26 червня він був затриманий у центрі міста і поміщений до Центру ізоляції правопорушників, де зазвичай сидять засуджені за акції протесту проти президента Олександра Лукашенка.

Міліціонери вважають, що своїм дзвінком хлопець відволік їх від роботи, чим проявив «неповагу до суспільства».

Свідчення в суді Прус давав з клітки, а не за столом, як це повинно відбуватися. Своєму адвокату він сказав, що визнає провину. Хлопець також сказав, що зазнав стресу, перебуваючи в ізоляторі, оскільки ніколи раніше його не затримували.

Адвокат Пруса заявив, що правопорушення не встановлено і просив припинити провадження у справі.

Один з друзів хлопця, який був на судовому засіданні, розповів, що «зазвичай [Прус] таким голосом не говорить».

  • Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня. Головним опонентом президента Олександра Лукашенка називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку — Віктора Бабарика. 18 червня Бабарика затримали, він перебуває у СІЗО. Проти нього порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він і далі бере участь у виборчій кампанії, вирок по ньому ще не винесли.
  • Раніше, в кінці травня, заарештували також організатора масових протестів, популярного блогера Сергія Тіхановського, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія в Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні було затримано понад 360 людей. Зокрема, затримали блогера та одного з авторів Telegram-каналу «Беларусь головного мозга» Ігоря Лосика, його звинувачують у організації масових заворушень.
  • Того дня, коли затримали Бабарика, у Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів, де збирали підписи, за альтернативних кандидатів у президенти країни, вишикувався багатокілометровий живий ланцюг.