Посольство Росії запропонувало німецьким історикам використати статтю Путіна для наукових робіт. Їм це не сподобалось

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Кілька німецьких істориків повідомили, що посольство Росії надіслало їм електронні листи з перекладом статті Путіна про Другу світову війну, у якій він виправдовував анексію країн Балтії. Дипломати запропонували використати текст російського президента для підготовки наукових робіт.

Про це повідомляє «Радіо свобода».

На лист від посольства Росії відреагувала професор Науково-дослідницького університету Фрідріха-Александра в Баварії Юлія Обертрайс. Вона виклала у Twitter текст листа і зазначила, що він її роздратував. У листі посольство рекомендувало «використати статтю Володимира Путіна в майбутньому для підготовки лекцій з історії».

«Мене дратує електронний лист від пресслужби посольства Росії, який щойно прийшов. Більше немає наукового тексту на цю тему без цитат Путіна?» — написала Обертрайс.

Виявилось, що вона була не єдина — такі ж листи отримали й інші німецькі науковці. Зокрема, історик Східної Європи Анке Хільбреннер з Геттінгенського університету зазначила, що не знає, «сміятися чи плакати», а Мартін Ауст із Боннського університету сказав, що Путін «знову грається в історика».

Ауст повідомив, що поставився зі співчуттям до деяких тверджень Путіна про європейські спроби умиротворити Гітлера та про страждання радянського народу під час війни, але інші частини тексту назвав викривленням історії.

«Жоден історик у Німеччині не підпишеться під обвинуваченням Польщі у розвʼязанні Другої світової війни. Це дуже дивно. Можу припустити, що мої колеги використають текст Путіна як джерело для вивчення використання історії в політиці та культурі антагоністичної пам’яті», — сказав Ауст у коментарі виданню.

Представник посольства Росії Ілля Рожков повідомив, що лист німецьким науковцям мав «виключно інформаційний характер, покликаний допомогти читачам отримати об’єктивний погляд на матеріал».

Посольство також відповіло на пост Обертрайс. У коментарі від імені російських дипломатів зазначено, що стаття Путіна викликала дебати в німецькому суспільстві, тож вони просто поділилися нею з німецькими експертами, щоб ті зробили власні висновки, «не спираючись на іноземні оцінки».