Президента Мексики звинуватили в сексизмі через заяву про коронавірус. Він сказав, що жінки мають дбати про хворих батьків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президента Мексики звинуватили в сексизмі через заяву про коронавірус. Він сказав, що жінки мають дбати про хворих батьків

Archivo Medios Públicos / Flickr

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що традиція жінок залишатися вдома і дбати про батьків — це ключовий момент боротьби з пандемією коронавірусу. Наразі країна займає друге місце за поширенням інфекції у Латинській Америці та сьоме місце в світі.

Про це повідомляє Reuters.

Це не вперше, коли 66-річного президента обвинувачують у безтактних заявах, що принижують жінок. Цього разу Лопес Обрадор сказав, що мексиканська родина — це найважливіша безпекова інституція, коментуючи лікування більшості літніх громадян від коронавірусу вдома, в той час як у Європі вони лікуються переважно в спеціалізованих закладах.

«Люди хочуть змінити роль жінки, і це один із справедливих мотивів фемінізму, але в Мексиці традиція полягає в тому, що найбільше піклуються про батьків саме дочки. Ми, чоловіки, більш відсторонені», — підкреслив президент.

Коментар Лопеса Обрадора обурив частину громадян, які взялися звинувачувати його у мачизмі та «мисленні зразка ХІХ століття».

«Дочки дбають про своїх батьків — він має на увазі неоплачувану роботу. Традиція полягає в мачизмі. Фемінізм вимагає зміни ролей, дійсної трансформації», — сказала парламентарка з партії «Громадський рух» Марта Тагле.

Після приходу до влади в 2018 році президент вирішив довести, що жінки чесніші за чоловіків, і сформував половину складу своєї адміністрації з жінок. Проте це не вберегло його від критики.

Як повідомляє Washington Post, у Мексиці 66% жінок старше 15 років зазнали фізичного чи емоційного насильства, а 41% жінок зазнали сексуального насильства. За даними уряду, в країні щодня вбивають 10 жінок. З цього приводу жінки організували рух #UnDíaSinNosotras і на один день, 9 березня, не вийшли на роботу.

Лопес Обрадор продемонстрував свою байдужість до питання вбивств жінок і звинуватив рух у фальшивості його проблематики. Цим кроком він суттєво скоротив свою підтримку серед жінок і об’єднав феміністок.

Крім того, президента часто критикували за несприйняття коронавірусної загрози і надто раннє послаблення карантину. Наразі Мексика має 202 тис. випадків інфікування, 25 тис. людей померли.