«Обери червону пігулку». Режисерка «Матриці» нагримала на Маска та дочку Трампа за невірне цитування фільму

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Обери червону пігулку». Режисерка «Матриці» нагримала на Маска та дочку Трампа за невірне цитування фільму

Сріншот з х/ф «Матриця»

Дивний та незрозумілий скандал розгорівся між трьома американськими знаменитостями — дочкою президента США Іванкою Трамп, головою Tesla і SpaсeX Ілоном Маском і режисеркою фантастичного фільму «Матриця» Ліллі Вачовскі. За трьома багатозначними твітами цих людей зачаївся неабиякий сенс.

Про це повідомляє Slate.

Усе почалося з твіту підприємця Ілона Маска: «Обери червону пігулку». Цей дивний твіт можна сприйняти як натяк Маска на сумнівність антикоронавірусних заходів, за якими він не мав права відкривати завод Tesla.

Фраза походить зі сцени фільму сестер Вачовскі «Матриця», де ватажок повстанців Морфей пропонує хакеру Нео обрати червону пігулку і пізнати таким чином страшну правду про сили, які панують над людьми.

Після виходу картини ця фраза стала популярною в конспірологічних колах Америки. Вона закріпилась за праворадикальним рухом «активістів за права чоловіків», які назвали свою спільноту «Червона пігулка». Там чоловіки жаліються на феміністок, відсутність сексу і діляться теоріями змови проти своєї статі.

Але все виявилось ще складніше, оскільки Маск у кінці твиту додав емоджі з червоною трояндою. Цей символ з 2016 року серед політично ангажованих користувачів соцмереж означає Демократичних соціалістів Америки — молодіжний лівий рух, надихнений Берні Сандерсом, одним з опонентів Дональда Трампа.

На твіт Ілона Маска зреагувала Іванка Трамп, яка репостнула його зі словом «Обрала». До неї долучився і брат — Трамп-молодший. Можливо, обоє подумали про конспірологічну «Червону пігулку», представники якої активно підтримували їхнього батька на президентських виборах 2016 року.

Історію з багатозначними та загадковими твітами продовжила режисерка «Матриці», яка просто відповіла Маску і Трамп: «До дідька вас обох».

Із 2016 року Вачовські — трансжінка. Вона опікується ЛГБТ-спільнотою, проти якої рішуче виступає «Червона пігулка», тож можна припустити, що її твіт — це обурення через невиправдане використання алегоричної сцени з «Матриці».

Завершили серію дивних твітів Демократичні соціалісти Америки, чий символ з якоїсь причини використав Маск.

У своїй відповіді на твіт голови Tesla соціалісти закликали працівників підприємства поділитися інформацією, за яких умов вони працюють після нелегального перезапуску заводу в Каліфорнії.