Російський дипломат вважає, що «План Даллеса» погіршив міжнародний імідж Росії. Самого плану не існує

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Російський дипломат вважає, що «План Даллеса» погіршив міжнародний імідж Росії. Самого плану не існує

Nikolay Vorobyev / Unsplash

Російський дипломат Володимир Чижов вважає, що негативне ставлення до Росії з боку заходу було сформовано, в тому числі так званим «Планом Даллеса». Існування цього плану не доведено.

Про це пишуть «Відкриті медіа».

До 75-річчя перемоги Чижов написав статтю «Вибір завжди залишається за нами».

У ній дипломат закликає зберегти «історичну правду». Європа і США, нібито, применшують роль СРСР у перемозі над нацизмом та «звинувачують Радянський Союз в ініціюванні цієї жахливої трагедії XX століття». На думку дипломата, все це — продовження холодної війни, якій передував, в тому числі, і «план» голови ЦРУ Аллена Даллеса, який був головою відомства в 1953—1961 роках.

Однак, текст плану ніколи не був опублікований, це конспірологічна теорія. Її суть у тому, що США нібито розробило план дій проти СРСР, за яким Союз хотіли знищити з допомогою пропаганди, що спрямована на розʼєднання національностей, втрату традицій і моральних цінностей, моральний занепад жителів.

Дипломат також незадоволений, що Росію досі вважають «джерелом міжнародних труднощів» на заході. Як приклад він наводить «дезінформацію» щодо приєднання Криму, «сфабриковану» справу про отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, «непідтверджені страшилки» про втручання Росії у державні процеси в США і Європі.