У Маямі приклеєний до стіни банан продали за $120 тисяч

Дата:

Роботу Мауріціо Каттелана з бананом, приклеєним до стіни скотчем, продали на виставці сучасного мистецтва«Арт-Базель» у Маямі за $120 тисяч. Про це повідомляє ArtNet News.

Уперше за останні 15 років італійський художник Мауріціо Каттелан вирішив взяти участь у такому заході та спеціально до артярмарку створив інсталяцію «Комік» (Comedian) — банан, приклеєний до стіни шматком непрозорого скотчу.

Художник зробив 3 версії інсталяції, банани для яких він придбав у місцевому супермаркеті. Дві роботи вже купили — за кожну заплатили по $120 тисяч. Угоди уклали так швидко, що третю версію інсталяції вирішили продати за $150 тисяч якомусь музею або галереї. Дві установи вже зацікавились цією пропозицією. Якщо ж ніхто не придбає роботу, наприкінці тижня її просто викинуть.

Художник не розповів, що робити покупцям, коли банани зіпсуються.

Мауріціо Каттелан працював над ідеєю інсталяції близько року. Щоразу під час подорожей художник приклеював банан до стіни готельної кімнати, в якій зупинявся. Розмірковуючи над скульптурою у вигляді банана, Каттелан створив кілька її версій: банан зі смоли і з бронзи, потім банан, пофарбований бронзовою фарбою. Але в підсумку він повернувся до оригінальної ідеї зі звичайним бананом.

«Врешті-решт одного разу я прокинувся і вимовив: «Банан повинен бути бананом», — розповів автор інсталяції.

Каттелан каже, що робота «Комік» — не жарт: кожна деталь була ретельно продумана, аж до нахилу кута банана. Митець зазначив, що банани — «символ міжнародної торгівлі, подвійний сенс і класичне пристосування для гумору».