Екоактивісти «пустили» Темзою будинок, щоб привернути увагу до рівня світового океану. Будівля потонула

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Екоактивісти «пустили» Темзою будинок, щоб привернути увагу до рівня світового океану. Будівля потонула

Ollie Millington / Getty Images

Учасники екоруху Extinction Rebellion привезли в центр Лондона житловий одноповерховий будинок і спустили його на воду в Темзі. Таким перфомансом активісти намагалися привернути увагу до підвищення рівня океану, повідомляє The Daily Mail.

Будинок з повітряною, димовою та охоронною сигналізацією поплив назустріч Таверському мосту і поступово потонув.

«Триваюча повінь в Дербіширі та Йоркширі наочно продемонструвала, що наші будинки, підприємства та сімʼї піддаються дуже серйозному ризику. Ми в режимі реального часу спостерігаємо за тим, як гинуть люди у всьому світі та у Великій Британії. Якщо не буде вжито заходів для припинення втрати біорізноманіття та скорочення викидів парникових газів до чистого нуля, кількість таких трагедій буде зростати», — йдеться в заяві представників громадської організації Extinction Rebellion («Повстання проти вимирання») Кейт Бурак та Роба Хіггса.

Згідно з доповіддю освітнього проєкту Смітсонівського інституту та Національного музею природної історії у Вашингтоні Smithsonian Ocean, який висвітлює останні зміни в кліматі та екосистемах на планеті, з 1900 року рівень світового океану піднявся в середньому на 12—20 см, і, як очікують дослідники, буде рости ще швидше.

Активісти зважилися на таку акцію після того, як Верховний суд Британії визнав незаконними затримання поліцією екомітингарів у Лондоні. Скаргу на дії поліції подав адвокат з прав людини Тобіас Гарнетт, який також перебуває в громадській організації. Тепер група раніше затриманих мітингувальників може відсудити у правоохоронців і влади значні суми за неправомірні звинувачення і взяття під варту.