Японським жінкам радять не носити окуляри на роботі. Заборона викликала суперечки в соцмережах

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

У Японії десятки жінок, які працюють в різних сферах, заявили про заборону з боку керівництва компаній надягати окуляри на робочому місці через створення нібито «холодного образу жінки в окулярах», який заважає спілкуванню з клієнтами. Мовчазна заборона на окуляри для японок на роботі викликала бурхливу дискусію в соціальних мережах, повідомляє ВВС.

З подібними обмеженнями стикалися менеджери з продажу, стюардеси, працівниці салонів краси та багатьох інших сфер діяльності. Причому заборона торкнулася тільки жінок, чоловіки про такі обмеження жодного разу не заявляли. Вважається, що окуляри залишають враження про працівницю як про «особистість за скляним барʼєром».

Неофіційна заборона обурила японських користувачів соцмереж, які нещодавно активно протестували проти обовʼязкового носіння підборів на роботі або під час співбесіди. Вони стверджують, що начальниками керують старі японські принципи про роль жінок, тому вони примушують жінок виглядати певним чином, оскільки це нібито може вплинути на прибутки компанії.

У звʼязку з протестом хештег #glasses are forbidden (окуляри заборонені) набрав популярність у місцевих соцмережах під іронічними мемами і статтями про застарілість поглядів японських керівників компаній.

«Причини, з яких жінки не повинні носити окуляри... насправді не мають сенсу. Річ у ґендері. Це досить дискримінаційно. Справа не в тому, як жінки виконують свою роботу. Компанія цінує жіночу зовнішність як жіночу, а це протилежно тому, хто носить окуляри», — прокоментувала ситуацію професор соціології в Кіотському університеті іноземних досліджень Куміко Немото. Вона також зазначила, що широкий резонанс заборони викликаний тим, що «люди в Японії реагують на застарілу соціальну політику».

  • У червні японки звернулися до уряду з петицією на знак протесту проти того, що дрес-код багатьох компаній змушує носити на роботі високі підбори. Вони запустили флешмоб #KuToo, щоб відстояти право не носити підбори на роботу.
  • Мисузу Ікеда стала першою жінкою-політиком, обраною на місцевих виборах в місті Тарумидзу, на півдні Японії. Нова обраниця пообіцяла створити суспільство, в якому жителі відчуватимуть турботу.